Caritas Hungarica díj

image_pdfimage_print

 


Széllné Arankát idézzük:
A díj a csoportnak szól. Köszönet azoknak, akik minket elismertek ezzel a díjjal és köszönet a csoporttagoknak, azoknak, akik 2010-ben velünk kezdtek és azoknak, akik azóta is folyamatosan dolgoznak a Karitászban. Végül, de nem utolsósorban köszönet azoknak, akik folyamatosan támogatják adományaikkal a Karitász munkáját.

 

A díj indoklása: Aranka a 2010-ben megalakult dombóvári Karitász csoport szervezője, vezetője és aktív tagja is egyben. Egész életében a segítő szándék vezette, idősgondozásban dolgozott vezetőként és pszichiátriai betegeket támogatott. A dombóvári szervezett Karitász az Ő tevőleges vezetése alatt fejlődött fel egy kiválóan működő, sok területet átfogó, komoly szakmai alapon működő szeretetszolgálattá. Különböző munkacsoportokban nagyon hatékonyan foglalkoznak idősekkel, fiatalokkal és hátrányos helyzetbe került családok felemelésével. Munkájukkal felölelik és lefedik a város egész területét és az ott élő hátrányos sorsú családokat. A Caritas Hungarica díj Aranka számára nem csak a személyes elismerést, hanem a Dombóvári Plébániai Karitász csoport megbecsülését is jelenti egyszerre.

A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica díjat. A díj célja biztosítani a karitász önkénteseket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat. Ennek jeléül külön kitüntetéssel jutalmazza azokat az önkénteseket, akik ezen a téren Krisztus szeretetének kimagasló fokát érték el. A díj célja továbbá buzdítani a híveket a karitatív tevékenységre Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán; és példaképül állítani mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik önzetlenül segítenek a rászorulókon Jézus tanítása szellemében. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes munkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató. Az elismerést azok kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, családok, gyermekek, a társadalom peremére sodródottak támogatása.