Alpha kurzus

image_pdfimage_print

 

A beszélgetés erről szólt:  Ha kérhetnél Istentől egy dolgot, mi lenne az? Ez nem egy olyan kérdés, ami egy hétköznapi társalgás során felmerül. Az emberek olyan kérdésekkel reagáltak, mint: „Megkérdezném Istent, hogy miért van annyi szenvedés a világban.”

vagy

„Megkérdezném, mi is a célunk az életben”. Felszabadító érzés volt kimondani ezeket a kérdéseket. Ez volt az első alkalom, hogy megítéltetés nélkül beszéltem a hitről. Ahogy hetente visszajártam és lépésről lépésre egyre többet tanultam Jézusról, az emberek az Alpha csoportban jó barátaimmá váltak.”

( részlet egy kurzus résztvevő nyilatkozatából)

Az Alpha kurzus egy interaktív előadássorozat, amely bemutatja a keresztény hit alapjait. Nincs nyomás. Nincs nyomonkövetés. Nincs belépő. A világ minden táján tartanak Alphát: templomokban, bárokban, kávézókban és otthonokban. Ha nem jársz templomba, ha eltávolodtál a kereszténységtől, ha nemrég váltál kereszténnyé vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, az Alpha neked szól! A kurzus 10 hétköznap esti alkalomból és egy hétvégéből áll, amelyekre tíz hét alatt kerül sor. 

alpha2

Az esti alkalmak finom vacsorával kezdődnek, amit egy rövid előadás követ, utána pedig kötetlen kiscsoportos beszélgetés keretében lehetőség van megosztani egymással az adott témával kapcsolatos gondolatainkat és véleményünket.

Az Alpha története röviden

Az alapítás Nicky Gumbel lelkész nevéhez fűződik, aki egy londoni anglikán közösségben szervezte az első kurzust, több, mint húsz éve. Ma a világ 163 országában működik az Alpha és azóta már  több, mint 14 millióan vettek részt a kurzuson.

Magyarországon 1998-ban tartották az első Alpha kurzust. Mára több, mint 180 Alpha működik országunkban és a szomszédos országok magyar közösségeiben. Számos felekezetben folynak hatékony kurzusok: római katolikus, református, evangélikus, baptista egyházak közösségeiben.